Categoriearchief: Retraites

Berichten over UD retraites

Het Mandala-principe_ innerlijke en uiterlijke harmonie 18-22 mei

Het mandala principe, vijfdaagse retraite 18-22 mei

“vijfdaagse Mandala retraite  van 18-22 mei is geannuleerd”

Het Mandala principe, innerlijke en uiterlijke harmonie

Een vijfdaagse workshop met Lene Handberg

De klimaatcrisis daagt ons uit om onze relatie met de natuur fundamenteel te veranderen.

De natuur is een ingenieus systeem waarin alle onderdelen op elkaar inwerken. Zij leert ons veel over de onderlinge verbondenheid, een van de kernbegrippen uit het Tibetaans Boeddhisme en kent een enorm zelfhelend vermogen omdat het hele systeem uiteindelijk is gericht op balans en harmonie.

In deze vijfdaagse workshop staat het mandala-principe van de vijf elementen centraal. Deze elementen: aarde, water, vuur, lucht en ruimte maken deel uit van onszelf en van de ons omringende natuur. Wanneer we contact maken met deze subtielere velden krijgen we inzicht in hoe we mentaal en fysiek beter in balans kunnen komen. Dat ervaren brengt harmonie in onszelf, onze relatie met de omgeving en in ons handelen. De bijzondere meditaties die Tarab Tulku hiervoor ontwikkelde vinden gedeeltelijk plaats in direct contact met de natuur en maken soms ook gebruik van creatieve middelen.


Lene Handberg is hoofddocent en decaan van de opleiding ‘Unity in Duality’, die in meerdere landen van Europa en daarbuiten wordt gegeven. Zij ontwikkelde, samen met Tarab Tulku Rinpoche een studie- en meditatieprogramma, waarmee het Tibetaans Boeddhisme vanuit een psychologisch perspectief wordt ontsloten. Voor zijn dood heeft Tarab Tulku haar gevraagd zijn werk voort te zetten. In dat kader geeft zij workshops en retraites over de hele wereld en verblijft ze, gesteund door onder andere de Dalai Lama, regelmatig in India om de door hem ontwikkelde inzichten ook terug te brengen naar de Tibetaanse gemeenschap.

Zij wordt in deze workshop geassisteerd door Caroline Vossen en Frances Nijssen, beiden lid van de Internationale staf van Unity in Duality.


Praktische informatie

In tegenstelling tot eerdere berichten organiseren wij een vijfdaagse workshop over dit thema. Enige ervaring met meditatie is gewenst.

Data: donderdag 18 t/m maandag 22 mei 2023
Kosten: € 410 (kleine beurs € 345)
Tijden: 9.30 tot 17.00 uur
Plaats: Piet Gerritszaal, Mgr. Suyslaan 8, Heilig Landstichting (bij Nijmegen)

Retraite: “Dzogchen, onze natuurlijke staat” 22-26 okt.2022

met LENE HANDBERG

In het boeddhisme gaan we ervan uit dat we van nature vrij en verlicht zijn. Een natuur die verborgen ligt in de diepere lagen van ieders bewustzijn en tevens de diepste aard van alle bestaan is. Dat meer ervaren legt een stevige grond in verbondenheid onder ons bestaan.
Vaak wordt de weg daar naar toe gezien als een langzaam proces, van regelmatig oefenen, met vallen en opstaan. De Dzogchen-benadering is van een compleet andere orde. Zij wordt ook wel het ‘onmiddellijke’ pad genoemd waarbij de diepste aard van het bestaan direct wordt benaderd.

Deze directe benadering omvat specifieke meditaties die een onverwachtse eenvoud kennen maar tegelijkertijd ontregelend zijn voor onze gewone manier van reageren en zelfs van mediteren. Dat maakt hen simpel van instructie, tegelijkertijd lastig om meesterschap over te krijgen.
Tarab Tulku heeft een eigen benadering van deze diepste natuurlijke staat ontwikkeld, waarbij hij gebruik maakt van onze alledaagse ervaringen om de natuurlijke staat van eenheid te openen.

Deze retraite is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in deze benadering; enige ervaring met meditatie is vereist.


Lene Handberg vJWe zijn erg blij dat Lene Handberg deze retraite wil begeleiden. Zij onderwijst de Dzogchen zoals zij daarin is ingewijd door Tarab Tulku XI, een belangrijk Tibetaanse leraar die lange tijd in het westen leefde en lesgaf.
Zij ontwikkelde samen met hem Unity in Duality, een training in de boeddhistische psychologie en filosofie, waarvan zij sinds zijn dood hoofddocent is. Deze opleiding wordt in een groot aantal landen gegeven. Zij verblijft in dat verband ook regelmatig in India om het door hem ontwikkelde programma terug te brengen naar de Tibetaanse gemeenschap.

Zij wordt geassisteerd door: Frances Nijssen en Caroline Vossen, stafleden van het Tarab Instituut International


Praktische informatie

Locatie: The Land of Now Veenweg 9a, 9628TW Siddeburen, Nederland

Data retraite: van zaterdag 22 oktober 10.00 uur tot en met woensdag 26 oktober 17.00 uur

Prijzen:
€ 650 all in (volpension en trainingsgeld);
studenten UD en kleine beurs € 575
U slaapt in een tweepersoonskamer. Het is helaas niet meer mogelijk te kiezen voor een 1-persoonskamer. U kunt in het aanmeldingsformulier eventueel aangeven met wie u een kamer wil delen.

De organisatie van deze week ligt in handen van Tarab Instituut Nederland
Meer informatie: info@tarab-instituut.nl

Aanmelden: via aanmeldingsformulier

Workshop en retraite over het werken met dromen en het droombewustzijn 23; 24-27 okt.2021

DE HELENDE KRACHT VAN ONZE DROMEN
workshop: 23 oktober
retraite: 24-27 oktober

met LENE HANDBERG

Als we in slaap vallen, richten we onze aandacht op een natuurlijke manier naar binnen. We bereiken zo vanzelf een andere staat van bewustzijn. Droomyoga, het beoefenen van meditatie tijdens de droom, maakt hier gebruik van. De poort ernaar toe is het ontwikkelen van luciditeit, helder aanwezig zijn in onze dromen. Hoewel droomyoga een van de hogere vormen van spirituele praktijk is, hebben ook de beoefeningen in het beginstadium al een sterk helend effect op onze geest.
In deze workshop leren we de achtergronden van droomyoga kennen en hoe te werken met dromen in het kader van persoonlijke en spirituele groei. In de daaropvolgende retraite brengen we dat tot diepere ervaring en ontwikkelen we meer luciditeit in onze dromen.


Lene Handberg vJWe zijn erg blij dat Lene Handberg deze workshop en retraite wil begeleiden. Zij onderwijst de droomyoga zoals zij daarin is ingewijd door Tarab Tulku XI, een belangrijk Tibetaanse leraar die lange tijd in het westen leefde en lesgaf. Zij ontwikkelde samen met hem Unity in Duality, een training in de boeddhistische psychologie en filosofie, waarvan zij sinds zijn dood hoofddocent is. Deze opleiding wordt in een groot aantal landen gegeven. Zij verblijft in dat verband ook regelmatig in India om het door hem ontwikkelde programma terug te brengen naar de Tibetaanse gemeenschap.

Zij wordt geassisteerd door: Frances Nijssen en Caroline Vossen, stafleden van het Tarab Instituut International


Praktische informatie

Locatie:
workshop: Piet Gerritszaal, Mgr Suyslaan 4, Heilig Landstichting
retraite: Dominicanenklooster, Stadsdam 1, Huissen.
Er wordt hier naar keuze, overnacht in een- of tweepersoonskamers

Data:
workshop: zaterdag 23 oktober 2021; van 9.30 tot 17.00 uur
retraite: van zondag 24 oktober 10.00 uur tot en met woensdag 27 oktober 17.00 uur

Prijzen:
workshop (inclusief lunch): € 100; studenten UD en kleine beurs € 75.
retraite: € 650,- all in (volpension en trainingsgeld) ; studenten UD en kleine beurs € 575,-.
Bij een eenpersoonskamer betaal je een toeslag van € 58,50
Deelnemers aan de retraite hebben gratis toegang tot de workshop

De organisatie van deze week ligt in handen van Tarab Instituut Nederland
Meer informatie: info@tarab-instituut.nl

Aanmelden: via aanmeldingsformulier

zomerretraite compassie 2020

Compassie, zomerretraite over de eenheidsnatuur 29 augustus- 2 september 2020

Compassie, natuurlijke expressie van verbondenheid

zomerretraite over de eenheidsnatuur
met LENE HANDBERG

Compassie is een belangrijke wegwijzer voor het leven; een leidraad voor een liefdevolle omgang met onszelf en de wereld om ons heen. Van essentieel belang in deze kritieke tijd, waarin we mondiaal voor een enorme uitdaging staan, waar we alleen samen kunnen uitkomen.
Unity in Duality, boeddhistische psychologie en filosofie gebaseerd op de Tibetaanse wijsheidstraditie, ziet compassie als natuurlijk gevolg van de ervaring van onze verbondenheid. Door ons te openen voor deze staat, voorbij het fysieke, voorbij taal en emotie, komen we tot diepe harmonie met onszelf, met anderen en met de wereld om ons heen en ontwikkelen we de wijsheid om in deze moeilijke tijden het goede te doen.
De Tibetaanse leraar, Tarab Tulku (2004), introduceerde een aantal bijzondere meditaties om deze natuurlijke staat van harmonie tot ervaring te brengen; zij vormen de kern van deze retraite.

Deze zomerretraite ‘Compassie’ maakt onderdeel uit van de spirituele module van Unity in Duality, maar staat open voor iedereen die geïnteresseerd is in het ontwikkelen van deze natuurlijke verbondenheid. Een gedeelte van de retraite zal in stilte zijn. De retraite wordt gegeven in het Engels en wordt vertaald naar het Nederlands.


Lene Handberg is hoofddocent en decaan van de opleiding ‘Unity in Duality’, die in meerdere landen van Europa en daarbuiten wordt gegeven. Zij ontwikkelde, samen met Tarab Tulku Rinpoche een studie- en meditatieprogramma, waarmee het Tibetaans Boeddhisme vanuit een psychologisch perspectief wordt ontsloten. Voor zijn dood heeft Tarab Tulku haar gevraagd zijn werk voort te zetten. In dat kader geeft zij workshops en retraites over de hele wereld en verblijft ze, gesteund door onder andere de Dalai Lama, regelmatig in India om de door hem ontwikkelde inzichten ook terug te brengen naar de Tibetaanse gemeenschap.

Zij wordt geassisteerd door Frances Nijssen en Caroline Vossen.


Praktische informatie

Structuur van de retraite
Deze retraite wordt zodanig georganiseerd dat men, afhankelijk van ieders persoonlijke situatie, op verschillende manieren kan deelnemen. De structuur is die van een ‘cityretreat’, waarbij gedeeltelijk in groepsverband onder leiding van Lene Handberg en gedeeltelijk individueel wordt beoefend.
Na een gezamenlijk ochtendprogramma op locatie met Lene kent het een periode van individuele beoefening in de middag om vervolgens in de avond weer samen te komen, fysiek of on-line, voor uitwisseling, en een eindmeditatie.
Deze individuele beoefening kan naar keuze thuis, op onze locatie of in de natuur (inclusief verblijf op een natuur-camping) worden gedaan. (Voor meer praktische informatie hierover en onze corona-voorzorgsmaatregelen: zie www.tarab-instituut.nl)
Tenslotte bestaat voor mensen die graag het hele programma thuis willen volgen de mogelijkheid om ook de ochtenden te volgen via een on-line-verbinding.

Catering
Wij zorgen voor koffie, thee en fruit. Voor hen die dat willen zijn er tegen kostprijs lunchpakketten te verkrijgen en serveren wij een eenvoudige avondmaaltijd waarvoor je je kunt inschrijven. We hopen op deze manier dat mensen toch zo veel mogelijk hun vrije aandacht bij de beoefening kunnen houden.

Wij kunnen niet voorzien wat de nadere ontwikkelingen rondom het Corona-virus zullen zijn, maar we volgen de richtlijnen van het RIVM inzake afstand houden en persoonlijke hygiëne. Als organisatie menen we dat we op deze manier een verantwoorde retraite kunnen organiseren. We vragen wel van mensen die klachten hebben om niet naar de groepsbijeenkomsten de komen, maar het on-line programma te volgen.

  • Locatie: Piet Gerritszaal, Mgr. Suyslaan 4, Heilig Landstichting (bij Nijmegen)
  • Data: Van zaterdag 29 augustus 9.30 uur tot en met woensdag 2 september 16.00 uur
  • Prijzen: € 350 / kleine beurs € 275 (begeleiding, materiaal, koffie/thee)
  • Aanmelden en info: info@tarab-instituut.nl, vermeld a.u.b. naam en telefoonnummer.
    Laat ook even weten welke optie in principe jouw voorkeur heeft (individuele beoefening op onze locatie, thuis, op de natuur-camping, of hele retraite on-line).

De organisatie van deze week ligt in handen van Tarab Instituut Nederland.

Zomerretraite Unity in Duality De helende kracht van onze dromen

ZOMERRETRAITE : Werken met dromen en het droombewustzijn

De helende kracht van onze dromen
Vrijdagavond 29 juni tot en met woensdagmiddag 4 juli 2018

met Lene Handberg

Als we in slaap vallen, richten we onze aandacht op een natuurlijke manier naar binnen. We bereiken zo vanzelf een andere staat van bewustzijn. Droomyoga, het beoefenen van meditatie tijdens de droom, maakt hier gebruik van. Hoewel droomyoga een van de hogere vormen van spirituele praktijk is, hebben ook de beoefeningen in het beginstadium al een krachtig effect op onze geest. Deze week leren we de achtergronden van droomyoga kennen, luciditeit in de droomstaat ontwikkelen en hoe te werken met dromen in het kader van persoonlijke en spirituele groei.

Lene Handberg onderwijst de droomyoga zoals zij daarin is ingewijd door Tarab Tulku XI, een belangrijk Tibetaanse leraar die lange tijd in het westen leefde en lesgaf. Zij ontwikkelde samen met hem Unity in Duality, een vierjarige training in de boeddhistische psychologie en filosofie, waar van zij sinds zijn dood hoofddocent is. Zij verblijft in dat verband ook regelmatig in India om het door hem ontwikkelde gedachtegoed terug te brengen naar de Tibetaanse gemeenschap.
Zij wordt geassisteerd door Frances Nijssen en Caroline Vossen.

Locatie:
Meeuwenveen Accomodaties, Meeuwenveenweg 1-3, Havelte.
Er wordt overnacht in tweepersoonskamers. Er zijn een beperkt aantal eenpersoonskamers
beschikbaar. Ook bestaat de mogelijkheid om te kamperen op het terrein.

Data:
Van vrijdag 29 juni 19.00 uur tot en met woensdag 4 juli 16.00 uur

Prijzen:
€ 695,- all in (volpension en trainingsgeld);
studenten UD € 595,-;
kleine beurs € 495,-.

Aanmelden en info:
info@tarab-instituut.nl, vermeld a.u.b. naam, adres en e-mail.
Aanmelden kan ook via contactformulier
Uw inschrijving is definitief na ontvangst van uw betaling op rekening NL47 RABO 01360 550 95 t.n.v. Tarab Instituut Nederland ovv ‘Droomyoga 2018’.

[ddownload id=”969″ text=”Download flyer” ]

Studiedag: Trauma vanuit spiritueel perspectief, 14 oktober 2017

Datum: 14 oktober 2017, Tijd: 10.00-17.30
Locatie: Jewel Heart Nijmegen, Hatertseveldweg 284, Nijmegen
Bijdrage in de kosten: € 40,- ( kleine beurs € 25,-)
Rekeningnummer: NL47 RABO 01 36 0550 95 t.n.v. Stichting Tarab Instituut te Nijmegen.
Meer info en aanmelding: info@tarab-instituut.nl vermeld a.u.b. naam, adres en e-mail.

Trauma is een veelgebruikt begrip geworden. Nu het spirituele domein zich steeds meer met het psychologische vervlecht, is het interessant om eens te onderzoeken hoe vanuit het spirituele tegen ’trauma’ en het werken daarmee wordt aangekeken.
Unity in Duality, met haar nauwkeurig uitgewerkt inzicht in de dynamieken tussen lichaam, geest en onze ervaring van de werkelijkheid, kan bij uitstek een verhelderende kijk op deze materie geven.
Vandaar dat we drie therapeuten uitgenodigd hebben, die vanuit verschillende therapeutische achtergronden de UD-training hebben gevolgd, om aan deze dag een bijdrage te leveren Alle drie hebben ze in hun praktijk veel ervaring hebben met het werken met trauma. Zij zullen in de ochtend zowel een korte inleiding geven als daarover met elkaar in gesprek te gaan.
Er is ook ruimte om tot uitwisseling met deelnemers te komen.
In de middag zullen onder andere de drie keynote-sprekers een workshop geven waarin zij hun specifieke manier van werken met trauma zullen laten ervaren.

Deze dag wordt georganiseerd voor alle studenten van de verschillende opleidingsgroepen van Unity in Duality, Boeddhistische Psychologie en Filosofie en is ook toegankelijk voor andere belangstellenden met een boeddhistische of psychologische achtergrond.

Als sprekers zijn uitgenodigd:

Christine Klett Esters, is doctor in de klinische psychologie en was lange tijd werkzaam als hoofdbehandelaar in een verslavingskliniek. Sinds 1987 heeft ze ook een eigen praktijk als psychotherapeut, waarbij ze zich heeft gespecialiseerd in Gestalt-therapie (FPI), gezinstherapie en hypnotherapie. Haar bijzondere belangstelling gaat uit naar het onderzoeken van verschillen tussen oosterse en westerse psychologische concepten zoals narcisme. Ze heeft de graad van Semrig Thablam Mawa (STM) in Unity in in Unity in Duality, Buddhist Philosophy and Psychology.

Ton Backus, supervisor, coach en therapeut. Zij was jarenlang als hoofddocent verbonden aan de Postacademische Opleiding tot Mindfullnesstrainer van de Radboud Universiteit en was opleider aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Ze heeft de graad van Semrig Thablam Mawa (STM) in Unity in Duality, Buddhist Philosophy and Psychology.

Caroline VossenCaroline Vossen is klinisch psycholoog en psychotherapeut en als behandelcoordinator en docent Klinische Psychologie verbonden aan de Radboud Universiteit. Ze heeft gepubliceerd over de behandeling van burn-out-klachten en over motivatie bij psychologische processen. Ze heeft de graad van Semrig Thablam Mawa (STM) in Unity in Duality, Buddhist Philosophy and Psychology.

 

Vooraankondiging zomerretraite “Liefde en Compassie” 26-31 augustus

De zomerretraite 2016 heeft als onderwerp “Liefde en Compassie” en zal plaatsvinden van vrijdagavond 26 tm. woensdag 31 augustus.

Lector is Sandrine Gousset, de voertaal is Engels met Nederlandse vertaling en begeleiding door Frances Nijssen en Caroline Vossen

Locatie: Centrum Meeuwenveen in Havelte.

Meer informatie volgt binnenkort op deze site.

Meeuwenveen_desktop