zomerretraite compassie 2020

Compassie, zomerretraite over de eenheidsnatuur 29 augustus- 2 september 2020

Compassie, natuurlijke expressie van verbondenheid

zomerretraite over de eenheidsnatuur
met LENE HANDBERG

Compassie is een belangrijke wegwijzer voor het leven; een leidraad voor een liefdevolle omgang met onszelf en de wereld om ons heen. Van essentieel belang in deze kritieke tijd, waarin we mondiaal voor een enorme uitdaging staan, waar we alleen samen kunnen uitkomen.
Unity in Duality, boeddhistische psychologie en filosofie gebaseerd op de Tibetaanse wijsheidstraditie, ziet compassie als natuurlijk gevolg van de ervaring van onze verbondenheid. Door ons te openen voor deze staat, voorbij het fysieke, voorbij taal en emotie, komen we tot diepe harmonie met onszelf, met anderen en met de wereld om ons heen en ontwikkelen we de wijsheid om in deze moeilijke tijden het goede te doen.
De Tibetaanse leraar, Tarab Tulku (2004), introduceerde een aantal bijzondere meditaties om deze natuurlijke staat van harmonie tot ervaring te brengen; zij vormen de kern van deze retraite.

Deze zomerretraite ‘Compassie’ maakt onderdeel uit van de spirituele module van Unity in Duality, maar staat open voor iedereen die geïnteresseerd is in het ontwikkelen van deze natuurlijke verbondenheid. Een gedeelte van de retraite zal in stilte zijn. De retraite wordt gegeven in het Engels en wordt vertaald naar het Nederlands.


Lene Handberg is hoofddocent en decaan van de opleiding ‘Unity in Duality’, die in meerdere landen van Europa en daarbuiten wordt gegeven. Zij ontwikkelde, samen met Tarab Tulku Rinpoche een studie- en meditatieprogramma, waarmee het Tibetaans Boeddhisme vanuit een psychologisch perspectief wordt ontsloten. Voor zijn dood heeft Tarab Tulku haar gevraagd zijn werk voort te zetten. In dat kader geeft zij workshops en retraites over de hele wereld en verblijft ze, gesteund door onder andere de Dalai Lama, regelmatig in India om de door hem ontwikkelde inzichten ook terug te brengen naar de Tibetaanse gemeenschap.

Zij wordt geassisteerd door Frances Nijssen en Caroline Vossen.


Praktische informatie

Structuur van de retraite
Deze retraite wordt zodanig georganiseerd dat men, afhankelijk van ieders persoonlijke situatie, op verschillende manieren kan deelnemen. De structuur is die van een ‘cityretreat’, waarbij gedeeltelijk in groepsverband onder leiding van Lene Handberg en gedeeltelijk individueel wordt beoefend.
Na een gezamenlijk ochtendprogramma op locatie met Lene kent het een periode van individuele beoefening in de middag om vervolgens in de avond weer samen te komen, fysiek of on-line, voor uitwisseling, en een eindmeditatie.
Deze individuele beoefening kan naar keuze thuis, op onze locatie of in de natuur (inclusief verblijf op een natuur-camping) worden gedaan. (Voor meer praktische informatie hierover en onze corona-voorzorgsmaatregelen: zie www.tarab-instituut.nl)
Tenslotte bestaat voor mensen die graag het hele programma thuis willen volgen de mogelijkheid om ook de ochtenden te volgen via een on-line-verbinding.

Catering
Wij zorgen voor koffie, thee en fruit. Voor hen die dat willen zijn er tegen kostprijs lunchpakketten te verkrijgen en serveren wij een eenvoudige avondmaaltijd waarvoor je je kunt inschrijven. We hopen op deze manier dat mensen toch zo veel mogelijk hun vrije aandacht bij de beoefening kunnen houden.

Wij kunnen niet voorzien wat de nadere ontwikkelingen rondom het Corona-virus zullen zijn, maar we volgen de richtlijnen van het RIVM inzake afstand houden en persoonlijke hygiëne. Als organisatie menen we dat we op deze manier een verantwoorde retraite kunnen organiseren. We vragen wel van mensen die klachten hebben om niet naar de groepsbijeenkomsten de komen, maar het on-line programma te volgen.

  • Locatie: Piet Gerritszaal, Mgr. Suyslaan 4, Heilig Landstichting (bij Nijmegen)
  • Data: Van zaterdag 29 augustus 9.30 uur tot en met woensdag 2 september 16.00 uur
  • Prijzen: € 350 / kleine beurs € 275 (begeleiding, materiaal, koffie/thee)
  • Aanmelden en info: info@tarab-instituut.nl, vermeld a.u.b. naam en telefoonnummer.
    Laat ook even weten welke optie in principe jouw voorkeur heeft (individuele beoefening op onze locatie, thuis, op de natuur-camping, of hele retraite on-line).

De organisatie van deze week ligt in handen van Tarab Instituut Nederland.