Unity in Duality

Vierjarige Opleiding in de Boeddhistische Psychologie en Filosofie

Boeddhistische psychologie staat tegenwoordig in de maatschappelijke schijnwerpers. Met name door de ontwikkelingen binnen de gezondheidszorg hebben veel mensen de eenvoud en kracht van meditatie ontdekt. Daarmee groeit ook de nieuwsgierigheid naar de onderliggende uitgangspunten. In eerste instantie gaat het dan over het herstellen van een liefdevolle relatie met onszelf. De boeddhistische psychologie die zich buigt over onze relatie tot de wereld en hoe daarin ter opereren is tot nu toe redelijk onbekend gebleven.

'Unity in Duality' , een vertaling van het Tibetaanse begrip ‘Tendrel’, het inzicht dat alles bestaat op basis van onderlinge relatie, ontsluit deze psychologie. Dit inzicht tot persoonlijke ervaring brengen geeft een radicale transformatie in onze kijk op de wereld en ons persoonlijk en professioneel handelen.
Dat samenhang fundamenteler is dan onderscheid en een antwoord op de uitdagingen van onze moderne tijd is het uitgangspunt van een vierjarig trainingsprogramma in de boeddhistische psychologie en filosofie. Kern is inzicht in de dynamiek van de menselijke ervaring en hoe door middel van een aantal meditatieve technieken hierin te intervenieren. Er wordt op verschillende lagen van het bewustzijn gewerkt, waardoor we steeds dieper contact maken met de helende natuur van onszelf en de ons omringende werkelijkheid. Vanuit die ervaring opent zich de mogelijkheid om ook anderen hierin te ondersteunen.

Hoewel theorie, meditatieve training en praktisch/professionele toepassing door de gehele opleiding nauw met elkaar verbonden zijn, ligt in de eerste module het accent meer op theoretische verkenning, waarna in de tweede module persoonlijke transformatie centraal staat. In het derde gedeelte kan gekozen worden voor een tweetal (professionele) toepassingen: een psychotherapeutische of maatschappelijke toepassing. De vierde module kent een bijzonder niveau: het spirituele domein.

Doelgroep.

Deze opleiding is bestemd voor iedereen die vanuit een professionele en/of persoonlijke interesse zich wil verdiepen in deze materie.

UD workshops

Weekend workshops, ook open voor diegene die de opleiding niet doen

Module 1

 • Nearness to oneself, openness to the world: de relatie tussen ‘self’ en ‘other’
 • Body, mind, reality: de gelaagdheid van onze werkelijkheid

Module 2

 • Energie: bron van natuurlijke harmonie
 • Mandala: de oerkrachten van het bestaan in balans brengen.
 • Transformatie: de dood van het ego en de geboorte van het zelf.
 • Emotionele vrijheid: emoties in het transformatieproces
 • Het stervensproces: waar begin en einde samenvallen

UD retraites

Week retraites, ook open voor diegene die de opleiding niet doen

Module  2

 • Droomyoga : Tibetaanse kennis over het werken met dromen als therapeutisch middel.

Module 4

 • Inleiding tot Liefde, Compassie en Bodhicitta
 • Inleiding tot Shamatha/Vipassyana (Zhine/Lhagtong)
 • Inleiding tot Dzogchen